Databeheer Milcobel

Als oplossing voor de dagdagelijkse problematiek in databeheer (het grote vraagstuk: wie heeft wat op welk moment aangepast?) implementeerde Nuyttens Automatisatie het webbased visualisatieplatform TACT (Total Automation Control Tool) in de sitevan Milcobel te Moorslede.

De installaties bij Milcobel worden in de controlekamers gemonitord via een Siemens WinCC applicatie of via bedieningspanelen lokaal aan de machines. Dit maakt het voor iedereen mogelijk  (met het standaard-userbeheer zonder datatracering) om zomaar wijzigingen aan parameters of recepten aan te brengen. Daarom is de stap gezet om dit soort configuratie-data weg te halen uit de bestaande visualisatieomgeving.

Deze data wordt nu vanuit de webbased visualisatie geëditeerd. Via de ingestelde gebruikersniveau’s (op naam of op gebruikersgroep) krijgt de gebruiker nog steeds de mogelijkheid om parameters bij te werken. Maar de parameters worden nu in een database bewaard, en gesynchroniseerd met de PLC. Hierdoor is een uitgebreide tracering mogelijk van welke parameter op welk moment is gewijzigd. Aan de lokale bedieningspanelen of de controlekamer-WinCC heeft de gebruiker nog steeds de mogelijkheid om standaard-parameterwijzigingen uit te voeren, en worden de aangebrachte wijzigingen tevens gemonitord/gelogd.

De nodige rapporten zijn voorzien om de verantwoordelijken op de hoogte te brengen van wijzigingen (via bv. mailing) en de mogelijkheid is aanwezig om de data te raadplegen via een webpagina.

Terzelfdertijd is een receptmodule uitgewerkt. Waar voordien elke productvariant zijn receptdata (zijnde een DB in PLC) had, word deze data nu gecentraliseerd in een database. Dit heeft als eerste voordeel dat bij een PLC-crash deze data niet verloren niet verloren is. Daarnaast is de mogelijkheid voorzien om een recept-variant aan te maken en deze bv. te gebruiken om even te proefdraaien waarna de gebruiker terug verder kan met het standaardrecept.

De webbased configuratie-interface maakt het voor Milcobel mogelijk om zelf extra parameters of PLC-connecties toe te voegen om naast deze eerste installatie TACT te gebruiken als een volledig databeheer-tool voor de complete site.